Kidney Health and Diseases
Diabetes
What is Diabetes?
Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet; kanda glukoz (şeker) düzeyinin normalin üstünde çıkması olarak tanımlanır. Diyabet, oldukça riskli birçok farklı hastalığın ortaya çıkması için de ortam hazırladığı için tanısı ve tedavisi çok önemlidir. Dünya genelinde çok yaygın bir hastalık olarak karşımıza çıkan diyabetin tedavisinde, hastalığın türüne bağlı olarak farklı yöntemlere başvurulur. Hastalara uygun bir beslenme programının oluşturulması ile birlikte insülin tedavisi ve antidiyabetik ilaçlar, diyabet hastalığının tedavisinde en çok başvurulan yöntemlerdir.
Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet hastalığının tam adı, Diabetes Mellitus’tur. Latincede şekerli idrar anlamına gelen bu ad, kandaki şeker seviyesinin yükselmesinden gelir. Kandaki şeker seviyesinin yükselmesine bağlı olarak idrarda, normalden farklı olarak, şeker içeren bir yapıya sahip olur.
Tüm dünyada her 11 kişiden 1’inde karşılaşılan, çok yaygın bir hastalık olan diyabet, farklı türlerde ortaya çıkabilir. En yaygın görülen diyabet türü ise Tip 2 diyabettir. İnsülin direnci olarak da bilinen bu türde, pankreasta yeterli miktarda insülin üretimi olur. Ancak, vücuttaki hücrelerde bulunan ve insülin hormonunun algılaması gereken reseptörler, sağlıklı olarak çalışmaz. Bu durum sonucunda, kan şekeri dokulara taşınamadığı için kandaki glukoz düzeyi, normalin üzerine çıkar.
Diyabetin diğer bir nedeni ise pankreasın vücut için yeterli miktarda insülini üretememesidir. Genetik faktörler, pankreasın zarar görmesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bu diyabet türü ise Tip 1 diyabet olarak adlandırılır.
Ayrıca Gestasyonel diyabet (gebelik sırasında gelişen diyabet), LADA (kısaca ileri yaşlarda görülen otoimmün bozukluk nedeniyle gelişen Tip 1 Diyabet), MODY (erken yaşta görülen Tip2 Diyabet benzeri) diyabet türleri arasındadır.
Halk arasında gizli şeker olarak bilinen prediyabet hastaları grubu çok önemlidir. Prediyabet tanısı alan kişilerde yıllar içinde Tip 2 Diyabet gelişmektedir. Prediyabet kişilerde de kalp damar hastalık oranı normal bireylere göre 1.5 kat artmıştır. Prediyabetli bireylerde yaşam tarzı değişiklikleri diyabet olmayı önleyebilir ve geciktirebiliriz.
Diyabet Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Diyabeti olan hastalarda görülen belirtiler ve hastadaki şikâyetlerinin yoğunluğu, hastadan hastaya farklı olabilir. Bununla beraber, diyabet hastalarında en sık rastlanan belirti ve şikâyetler;
- Normalden fazla yemek yeme ve doymama,
- İdrara çıkmada artış,
- Ağızda kuruluk,
- Ağızda tatlılık hissi,
- Çok miktarda su içme isteği,
- Yorgun ve halsiz hissetme,
- Kilo verme,
- Görmede bulanıklık,
- Ayaklarda uyuşma veya karıncalanma hissi,
- Yaraların geç iyileşmesi,
- Cildin kuruması ve ciltte kaşıntı olması,
- Ağızda genellikle asetona benzetilen bir koku oluşumu olarak sıralanabilir.
Diyabet Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?
Diyabet hastalığının tanısını koyabilmek için hastalara belirli testler uygulamak gerekir. Diyabet hastalığının tanısında başvurulan testler; açlık kan şekeri ölçümü, oral glukoz tolerans ve HbA1c testidir. Oral glukoz tolerans testi (OGTT), halk arasında şeker yüklemesi testi olarak da bilinir.
Sağlıklı bireylerde açlık kan şekeri seviyesi, 70 ile 100 mg/dL arasında değişir. Hastalardan aç karnına alınan kan örneği, kan şekeri değeri açısından teste tabi tutulur. Bu değerin 100 ile 126 arasında olması durumunda, hastalar şeker yüklemesi testine yönlendirilir. Açlık kan şekeri testinde 126 mg/dL’den yüksek bir değerle karşılaşılması durumunda diyabet tanısı konulabilir.
OGTT uygulanması gereken hastalarda, belirli miktarda glukoz içeren su, hastalara içirilir. Hastaya glukoz yüklemesi yapıldıktan iki saat sonra kan örneği alınarak, kan şekeri değerlerine bakılır. Kandaki glukoz seviyesinin 200 mg/dL ve üzeri bir değer olması sonucunda, diyabet tanısı konulur. Açlık kan şekeri 100-125 mg/dl arasında, 2.saat kan şekeri 140-199 mg/dl arasında ise prediyabet tanısı ile takip edilir.
HbA1c testi de tanıda önemlidir. HbA1c testi, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıyan proteini hemoglobinin, yüzde kaçının şeker kaplandığını ölçmektedir. Ortalama 2-3 aylık kan şekeri seviyenizi yansıtır. %6.5 ya da daha yüksekse diyabetiniz olduğu anlamına gelir, %5.7 ila 6.4 aralığındaysa prediyabet yani şeker hastalığına yakalanma olasılığınızın yüksek olduğunu belirler, %5.7 ve altındaki seviyelerdeyse normaldir. Hemoglobin A1C ne kadar yüksekse, diyabetle alakalı komplikasyonlara sahip olma riskiniz o derecede yüksektir.
Şeker Hastalığının Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?
Şekerin vücutta yan ürünlere dönüşerek toksik maddelerin ortaya çıkmasıyla damarsal yapılar, böbrek, sinir sistemi ve göz üzerinde hasarlara neden olur. Kontrolsüz şeker diyabetik komaya neden olabilir. Bakteriyel, fungal enfeksiyon sıklığı artar, cilltte iyileşmeyen yaralar oluşabilir. Damar sertliğinin gelişmesine neden olarak kalp damar hastalıkları oluşumuna neden olur. Diyabetik nöropati, retinopati ve nefropati (Diyabetik Nefropati nedir ve tedavisi ayrıntılı bilgi) hayatı tehdit eden komplikasyonlarındandır.
Diyabet Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diyabet tedavisinde amaç kan şekeri yükselmelerini ve kan şekeri düşmelerini önlemektir. Bu ayarın sağlanması komplikasyonların gelişimini önlemek, hastalığın seyrini yavaşlatmak için çok önemlidir. Diyabet hastalığının tedavisinde, hastada görülen diyabet türüne bağlı olarak, farklı tedavi yöntemlerine başvurulur. Sağlıklı beslenme ve egzersiz tedavide önemli yer tutar.
Tip 1 diyabetin tedavisinde, hastalara insülin tedavisi uygulanır. Bununla beraber, hastaların beslenme düzeni, önerilen insülin düzeyine bağlı olarak oluşturulur.
Tip 2 diyabetin tedavisinde ise beslenme düzeninde yapılan gerekli değişikliklerin yanı sıra, hastalara ağızdan alınan antidiyabetik ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar, vücuttaki insülin hormonu üretimini veya hücrelerdeki reseptörlerin insüline olan duyarlılığını artırır.